Saznajte sve što Vas zanima o stomatologiji na mom sajtu www.vasstomatolog.com dr Marijana Herceg.
« Plombiranje zuba tokom trudnoće | Main | Med je jedinstven proizvod prirode »
Zdravi začini za jelo
Zapravo, prema preporukama
stručnjaka, trebalo bi da se koriste što je češće moguće.
Prepuni su antioksidanata, protivzapaljenskih,
antibakterijskih i protivvirusnih sastojaka i to koncentrisanih u
malim količinama.
Pored toga što poboljšavaju ukus jelima, začini mogu uticati pozitivno i na opšte zdravlje, pokazuju istraživanja.
Nekada su začini iz dalekih zemalja bili skupoceni i dostupni samo odabranima. Iz tih vremena su se sačuvali i recepti za jela koja se pripremaju s veoma malo začina. Te tradicionalne kuhinje opet su u modi. Mirisi i ukusi su čisti, prepoznatljivi. Savršeno sveže i zdrave namirnice igraju ulogu začina.
Cimet, đumbir i kardamom nisu pogodni samo za kuvana jela i pečenja, već su odlični i protiv stresa, a naučno je dokazano i da popravljaju raspoloženje.
Medenjaci i kolačići sa anisom nisu bez razloga omiljeni i kod starih i kod mladih. Začini koji se nalaze u njima, kao što su muskat, piment i karanfilić, svojim izvrsnim ukusom plene, a svojim zamamnim mirisom golicaju nozdrve. Njihova eterična ulja pozitivno utiču na opšte stanje organizma. Podstiču krvotok i stvaraju osećaj topline tokom hladnih zimskih dana. Međutim, to još nije sve. Oni takođe sadrže neke vredne supstance, koje pozitivno deluju na naše raspoloženje.
Još u dvanaestom veku je isceliteljka, Hildegard von Bingen, nesrećnim srcima preporučivala kolače sa karanfilićem, muskatnim oraščićem i cimetom.
Čuvanje začina
Osetljivost na klimatske uslove i starenje
razlikuje se od začina do začina.
1. Začini treba da se čuvaju
od topline. Dobro je da su na hladnom mestu, na temperaturi nižoj od
20*C. Ako se iz bilo kog razloga nabavi veća količina začina,
dobro je da se čuvaju na temperaturi od 5 do 10*C.
2. Začine
treba čuvati od vlage. Dobro je da su na suvom mestu. Suvo, znači:
ne vlažnije od 60% relativne vlažnosti.
3. Začine treba čuvati
od svetlosti. Dobro je da budu na tamnom mestu. Opasni su sunčeva
svetlost, kao i fluorescentna rasveta.
4. Začine treba čuvati od
mirisa. Dobro je da su podalje od hemijskih izvora zagađenja
vazduha.
5. Začine treba čuvati u neprovidnim i hermetički
zatvorenim posudama. Posebnu pažnju treba posvetiti zatvaraču,
poklopcu.
6. Začine treba čuvati od starenja. Dobro je da se pri
kupovini pazi na rok trajanja i da se kupi manja količina. Rok
trajanja se veoma razlikuje od začina do začina. Neka aromatična
esencijalna ulja izrazito brzo isparavaju, posebno ako je začin
mleven. Takve začine najbolje je ne kupovati mlevene, nego ih
neposredno pre upotrebe samleti ili usitniti u avanu.
Hranite se zdravo jer na taj način možete produžujete vaš životni vek.
| « | Februar 2015 | » | ||||
|---|---|---|---|---|---|---|
| Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
| 1 | ||||||
| 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
| 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
| 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
| 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |