Vaš stomatolog

Saznajte sve što Vas zanima o stomatologiji na mom sajtu www.vasstomatolog.com dr Marijana Herceg.

« Neprijatelji lošeg zadaha | Main | Kako nadoknaditi nedostatak vitamina B12 kod vegana? »

Bebe sa ekcemom imaju veće šanse da dobiju karijes
2017/02/05,21:44


Istraživanje Nacionalnog univerziteta u Singapuru  je pronašlo vezu između ekcema tj. atopijskog dermatitisa i karijesa kod dece. To su dva najčešca oboljenja koja se javljaju kod dece.

U studiji, bebe koje su imale simptome ekcema i bile osetljive na uobičajene alergene imaju tri puta veće šanse da dobiju  karijes od beba bez ekcema. Rizik za nastanak karijesa kod ovih beba je od 2 do 3 godine života .

Sta je atopijski dermatitis?

Atopijski dermatitis, takođe poznat kao atopijski ekcem, je hronično, inflamatorno oboljenje kože. Oboljenje karakterišu simptomi poput svraba, crvenila, natečene ili ispucale kože i osipa. Ekcem je stanje kože koje se obično periodično poboljšava i pogoršava. Neke osobe godinama nemaju simptome. Ekcem ne može da se izleči, iako simptomi mogu da se kontrolišu medicinskim preparatima i lekovima.

 

Tokom poslednjih godina, stanje je u porastu. Ono utiče na oko 15-30 posto dece u razvijenim zemljama . Što se tiče zubnog karijesa, studija  Stomatološkog fakulteta u Singapuru je pokazala da četiri od desetoro  predškolske dece pati od nekog oblika.

 

U ovoj studiji, istraživači su intervjuisali oko 500 roditelja. Oni su intervjuisani tokom prve godine života svoga deteta i to sa tri, šest i 12 meseci.  Cilj je bio da se identifikuju deca sa ekcemom. Ta deca čije su majke  prijavile da imaju ekcem su podvrgnuta testiranju osetljivosti  kože na uobičajene alergene.

 

Povezanost ekcema i karijesa

 

Rezultati su pokazali da deca koja su imala ekcem i bila pozitivna na uobičajene alergene imaju 3,29 puta i 3,09 puta veće šanse da dobiju karijes. Mogucnost pojave je u period od 2 do 3 godine života u poređenju sa decom bez ekcema.

Prema istraživačkom timu, ovo je prvi put da je veza između ova dva oboljenja uspostavljena.

Moguć mehanizam nastanka i povezanost ova dva oboljenja  može biti pojava defekata koji se javljaju tokom nastanka i razvoja tkiva jos u samoj materici majke. Međutim, kako bi se potvrdila veza mehanizma nastanka izmedju oboljenja, nastavljena su dalja, detaljnija genetska istraživanja.

 

Cilj ove studije je da preventivnim stomatološkim pregledima dece koja imaju ekcem, spreči  pojavu karijesa.

 Izvor vasstomatolog.com 

Komentari

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu