Vaš stomatolog

Saznajte sve što Vas zanima o stomatologiji na mom sajtu www.vasstomatolog.com dr Marijana Herceg.

Parodontoza i preventiva
2014/01/12,11:35Stručnjaci upozoravaju, da čak šest od deset odraslih osoba pati od zapaljenja desni. Takođe je alarmantan i podatak da parodontoza ne ugrožava samo zube, već i zdravlje celog organizma. U daljem toku ovo stanje može preći i u ozbiljnu formu zapaljenja vezivnog tkiva, i ako dugo traje može dovesti do ispadanja zuba.

[​IMG]

Prevencija parodontoze je vrlo jednostavna i ima odlučujući uticaj na zaustavljanje napretka bolesti. Da bismo imali dobre i zdrave zube najvažnije su dobro negovane desni. Parodontoza je bolest zubnog mesa koja se razvija polako:usled pogrešne ishrane, nedovoljne higijene usta kao i
nasledni faktor.

Jedan od početnih znakova parodontoze je povremeno krvarenje desni kod pranja zuba, kao i upala desni ( gingivitis ). Ukoliko se ne leči, zapaljenje se širi, a parodontopatija napreduje. Formiraju se paradontalni džepovi (prostor između zapaljenih desni i korena zuba ) koji su najvažniji znak parodontopatije. Hronično zapaljenje u džepovima desni tokom vremena dovodi do oštećenja mekih tkiva i nastanka malih ranica. Preko njih bakterije lako dospevaju u krv. Na taj način one mogu da stignu u druge organe i u njima izazovu promene, odnosno razna oboljenja.

Prema najnovijim istraživanjima ustanovljeno je da zapaljenje desni udvostručuje rizik od srčanog infarkta, a takođe povećava i rizik od moždanog udara. Osim toga dokazano je da aterosklerotično promenjeni krvni sudovi sadrže bakterije koje se nalaze isključivo u zapaljenim džepićima desni.
Faktor rizika

Skoro svako može oboleti od parodontoze, ipak, dokazano je da u nekim porodicama postoji preosetljivost, pa je priznat uticaj naslednog faktora na pojavu ove bolesti.

Rizik se povećava kod osoba koje imaju slabije lučenje pljuvačke. Alkoholna pića utiču na smanjenje stvaranja pljuvačke.Pušenje sprečava prirodno obnavljanje oštećenih desni, pa je parodontoza češća kod pušača. Dijabetičari često imaju zapaljenje desni.
Preventiva

Najbolji način sprečavanja pojave bolesti zuba jeste njihova pravilna nega, odnosno redovno i temeljno pranje zuba, nakon svakog obroka, a obavezno pred spavanje, i posle svakog uzimanja slatkiša. Kaže se da se uveče zubi peru za zdravlje, a ujutru za lepotu.

U održavanju oralne higijene koriste se četkice za zube, koje bi trebale biti sa sintetskim vlaknima srednje tvrdim dlačicama, i dovoljno male, da bi dospele do svih delova usne šupljine, i svih zuba. Kao dodatak redovnoj dnevnoj nezi, potrebno je čistiti i jezik deset sekundi, dva puta dnevno.Svaka tri- četri meseca bi trebali četkicu zameniti novom.

Kada se kupuju četkice za decu, treba imati na umu, da su njihove desni osetljive, te da upotrebom pogrešne četkice može dovesti do oštećenja mekanog tkiva.

Osobama koje imaju problema sa paradontopatskim bolestima preporučuju se specijalne interdentalne četkice koje su posebno napravljene za osetljive zube i desni. Tečnosti za ispiranje usne šupljine: postoji razlika između vodice za ispiranje usta i onih koje sadrže fluor.Prve osvežavaju dah, a one koje sadrže fluor, oko zuba stvaraju zaštitni sloj koji sprečava pojavu karijesa.

Zubni konac važan je dodatak u oralnoj higijeni, jer se njime čisti prostor između zuba gde se često mogu stvoriti naslage od ostatka hrane. Čišćenje zubnim koncem se preporučuje barem jednom dnevno.Takođe kao važan faktor u prevencije bolesti zuba i desni je pravilna ishrana.

Vaš stomatolog Dr. Marijana Herceg

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu