Vaš stomatolog

Saznajte sve što Vas zanima o stomatologiji na mom sajtu www.vasstomatolog.com dr Marijana Herceg.

« Istorija stomatologije | Main | Četkice za zube »

Higijenom do zdravih desni
2014/01/16,21:15

Relativno 'bezopasan' zubni plak ukoliko se ne uklanja može dovesti do pojave džepova i bolesti desni. Loša oralna higijena i bolesti usta i zuba mogu povecati rizik od pogoršanja celokupnog zdravstvenog stanja.

    Mnogi se najerovatnije secaju saveta zubara i odraslih da zarad lepog osmeha zube treba prati više puta svakog dana, ali ne zaboraviti ni zubni konac ni tabletice fluora.

    Možda bi neki pažljivije i redovnije prali zube da su znali da loša oralna higijena i bolesti zuba mogu povecati rizik od pojave cira, digestivnih problema, bolesti srca, šloga i dijabetesa.
    U ustima coveka „stanuje" više miliona bakterija. Dok su neke bakterije korisne i ucestvuju u razgradnji, a time i varenju hrane još u ustima, druge ucestvuju u stvaranju plaka, lepljive i kisele supstance koja izaziva bolesti desni.
    Ukoliko se uklanja svakodnevno pranjem usta i zuba i korišcenjem zubnog konca, plak je relativno „bezopasan". Medutim, ako ostane u ustima, zubi ce polako propadati jer su pojava takozvanih džepova i bolesti desni neizbežne.
    Tokom vremena, loša higijena usta i zuba dovodi do oštecenja tkiva i kostiju koje „drže" zube, pa ce oni, zdravi ili pokvareni, poceti da ispadaju.
    Muškarci su narocito podložni oboljenjima desni. Na primer, 34 odsto muškaraca starosti izmedu 30 i 54 godine pate od nekog oboljenja desni, dok u istoj starosnoj grupi tek 23 odsto žena ima navedene zdravstvene probleme.


    Održavanje zadovoljavajuceg nivoa higijene usta i zuba, kao i postupanje u skladu sa savetima zubnog lekara, pomoci ce vam da sacuvate zube, ali i zdravlje.
    Medu pripadnicima najsiromašnijih slojeva najviše je zabeleženih slucajeva bolesti desni, što se najcešce objašnjava neredovnim odlaskom kod zubara.
    Kako starimo tako se desni povlace i ostavljaju ogoljen koren zuba koji je tako mnogo podložniji štetnom uticaju plaka. Takode, luci se manje pljuvacke koja igra veoma važnu ulogu u „ispiranju" usta od plaka.
    Genetika i u ovom slucaju može da ima poslednju rec, tako da ukoliko roditelji gube zube zbog bolesti desni, dete mora biti na oprezu.
    Slatkiši i napici sa dodatkom šecera podsticu razvoj plaka, dok na cvršcu hranu i grickalice može se odlomiti deo zuba ili oštetiti gled.

Vaš stomatolog dr Marijana Herceg

Komentari

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu