Vaš stomatolog

Saznajte sve što Vas zanima o stomatologiji na mom sajtu www.vasstomatolog.com dr Marijana Herceg.

Mlečni zubi
2013/12/30,15:15

Pravilno održavanje mlečnih zuba i usne duplje, odnosno lečenje karijesa i gingivitisa, od ključnog je značaja za kasniji izgled i zdravlje stalnih zuba i usta

Savršeno zdravi zubi i lep osmeh privilegija su retkih, iako se zdravlje zuba nameće kao imperativ i postalo je stvar opšte kulture. Zbog različitih zdravstvenih problema većina ima problema, ne samo sa zdravljem i očuvanjem zuba, već i sa desnima, a nekada i sa kompletnom usnom dupljom.

O kvalitetu i zdravlju zuba, koji su jako važni za usitnjavanje hrane i dalje varenje, treba voditi računa od najranijeg detinjstva, tačnije od trenutka nicanja prvih mlečnih zuba.

Prvi zubi kod dece zahtevaju istovetnu ako ne i mnogo veću brigu u odnosu na zube odraslih. Pravilno održavanje mlečnih zuba i usne duplje od ključnog je značaja za kasniji izgled i zdravlje stalnih zuba i usta.


U suprotnom, ako se preventivne mere ne sprovode na valjan način, može doći do pojave karijesa i oboljenja parodoncijuma, odnosno potpornog aparata zuba, što u kasnijem periodu dovodi do gubitka zuba.

Nažalost, karijes i gingivitis, odnosno zapaljenje desni, veoma su rasprostranjena oboljenja kod dece, a česte su i povrede vilice, koje dovode do poremećaja ortodonskog aparata. Na traume izazvane povredama posebno treba obratiti pažnju, jer ukoliko se ne zbrinu na valjan način i posle 50. godine mogu izazvati oralni karcinom.

Preventivne mere su proste, jednostavne i jeftine u odnosu na moguće lečenje ukoliko do njega dođe. One postižu i najveći efekat što se tiče oralnog zdravlja.

Podrazumevaju, pre svega, zdravstveno vaspitanje kao deo oralnog zdravlja u vrtićima i školama.

Isto se odnosi i na trudnice koje u kontaktu sa ginekologom treba da dobiju preporuku o odlasku zubaru radi očuvanja zdravlja ne samo sopstvenih, već i zuba budućeg deteta. Što se tiče najmlađih, njima treba još u trenutku nicanja zuba stvarati zdrave navike o pravilnom održavanju. Da bi se zubi sačuvali od karijesa treba im uskratiti sve vrste grickalica i slatkiša između obroka.


U glavnim obrocima treba da se nađu svi sastojci neophodni za pravilan rast i razvoj organizma, dok se između obroka savetuje samo voće. Ovo je veoma važno, jer navike iz najranijeg detinjstva ostaju i u odraslom dobu, kada zube treba čuvati na istovetan način.

 

Vaš stomatolog Dr. Marijana Herceg

Karijes
2013/12/30,15:06

Pokušaću da Vam objasnim kako da prepoznate karijes.

Promene zuba koje vidite na vašim zubima mogu biti urodjene ili vremenom mogu nastati.

Urodjene promene zuba nastaju tokom života. Promene zuba nastaju kod osoba koja žive u područjima sa visokom količinom fluora u hrani vodi za piće. Tokom procesa mineralizacije zuba u strkturu se umesto kalcijuma ugradjuje fluor što predstavlja slabiju mineralizaciju površine zuba. Takvi delovi zuba izgledaju tamnije beli tj. Kao da su zamućeni.

U prvih 28 nedjelja trudnoće rezultat je trajno odlaganje tetraciklina u strukturu što samim tim rezultira žučkasto-zlatnom bojom izniklih zuba. Takodje tokom terapije tetraciklina može se pojaviti i žuto smedja obojenost jezika. Kod odraslih obojenja nastaju kod pacijenata koji su na terapiji Minocyclinom zbog cističnih akni.

Stečena oboljenja zuba mogu nastati kao posledica stomatološkog zahvata ili se javiti uslied bolesti zuba.

Odstranjivanje materijala za punjenje iz pulpne komorice dovodi do progresivnog tamnog oboljenja krune. Ukoliko vaš stomatolog pre izrade definitivnog ispuna nije uklonio sav materijal za punjenje do ispod ruba zubnog vrata može doći do obojenja zuba.

Metalni ispuni kao što su amalgami (sive plombe) mogu obojiti dentin u tamnosivo. Takav ispun je potrebno zameniti estetskim, kompozitnim ispunom.

U slučaju odumiranja pulpnog tkiva (nekroze) razgradni produkti mogu prodreti kroz zubne kanaliće u dentinu te ga tako obojati.

Zubni karijes boji zahvaćene od žučkastih do crnih nijansi. Takve pigmentacije nisu karijesne i ukoliko estetski ne smetaju njih ne odstranjujemo. Ako su mekane tada će vaš stomatolog proceniti da li je potrebno u tom slučaju ukloniti. Zubi su najčešće i preosetljivi na toplo i hladno i tada već možemo ptretpostaviti da je potrebna intervencija.

Znači ne mora da znači da svaka promena na vašem zubu da je karijes. Zato se i preporučuje da idete kod stomatologa dva puta godišnje na pregled.

Vaš stomatolog Dr. Marijana Herceg

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu