Vaš stomatolog

Saznajte sve što Vas zanima o stomatologiji na mom sajtu www.vasstomatolog.com dr Marijana Herceg.

« Izbeljivanje zuba | Main | Mlečni zubi »

Karijes
2013/12/30,15:06

Pokušaću da Vam objasnim kako da prepoznate karijes.

Promene zuba koje vidite na vašim zubima mogu biti urodjene ili vremenom mogu nastati.

Urodjene promene zuba nastaju tokom života. Promene zuba nastaju kod osoba koja žive u područjima sa visokom količinom fluora u hrani vodi za piće. Tokom procesa mineralizacije zuba u strkturu se umesto kalcijuma ugradjuje fluor što predstavlja slabiju mineralizaciju površine zuba. Takvi delovi zuba izgledaju tamnije beli tj. Kao da su zamućeni.

U prvih 28 nedjelja trudnoće rezultat je trajno odlaganje tetraciklina u strukturu što samim tim rezultira žučkasto-zlatnom bojom izniklih zuba. Takodje tokom terapije tetraciklina može se pojaviti i žuto smedja obojenost jezika. Kod odraslih obojenja nastaju kod pacijenata koji su na terapiji Minocyclinom zbog cističnih akni.

Stečena oboljenja zuba mogu nastati kao posledica stomatološkog zahvata ili se javiti uslied bolesti zuba.

Odstranjivanje materijala za punjenje iz pulpne komorice dovodi do progresivnog tamnog oboljenja krune. Ukoliko vaš stomatolog pre izrade definitivnog ispuna nije uklonio sav materijal za punjenje do ispod ruba zubnog vrata može doći do obojenja zuba.

Metalni ispuni kao što su amalgami (sive plombe) mogu obojiti dentin u tamnosivo. Takav ispun je potrebno zameniti estetskim, kompozitnim ispunom.

U slučaju odumiranja pulpnog tkiva (nekroze) razgradni produkti mogu prodreti kroz zubne kanaliće u dentinu te ga tako obojati.

Zubni karijes boji zahvaćene od žučkastih do crnih nijansi. Takve pigmentacije nisu karijesne i ukoliko estetski ne smetaju njih ne odstranjujemo. Ako su mekane tada će vaš stomatolog proceniti da li je potrebno u tom slučaju ukloniti. Zubi su najčešće i preosetljivi na toplo i hladno i tada već možemo ptretpostaviti da je potrebna intervencija.

Znači ne mora da znači da svaka promena na vašem zubu da je karijes. Zato se i preporučuje da idete kod stomatologa dva puta godišnje na pregled.

Vaš stomatolog Dr. Marijana Herceg

Komentari

Dodaj komentar





Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu