Vaš stomatolog

Saznajte sve što Vas zanima o stomatologiji na mom sajtu www.vasstomatolog.com dr Marijana Herceg.

Izbeljivanje zuba
2013/12/29,00:18

Izbeljivanje (beljenje) je jedna od najpopularnijih stomatoloških procedura koja podrazumava diskoloracija i mrlje sa površine zuba, da bi sama boja zuba postala belja. Gotovo svaka stomatološka ordinacija radi izbeljivanje zuba.

Zubna gleđ sadrži pore koje zadržavaju razne nečistoće stvarajući mrlje. Izbeljivanjem se mrlje uklanjaju sa zuba. Ovaj proces nije dugoročnog karaktera jer se mrlje nakon nekog vremena ponovo vraćaju. Ukoliko nam životne navike podrazumevaju konzumiranje, kafe, cigareta ili koka kole period potrebe za ponovnim izbeljivanjem je mnogo kraći. Stoga je preporučljivo i menjati životne navike.

Najčešći razlog promene boje zuba je starenje, kao i prevelika upotreba kafe i duvana. Ove mrlje najčešće nastaju na spoljašnjoj površini zuba. Promena boje može nastati i u samoj strukturi gleđi zuba.

Promena boje zuba moguća je i upotrebom nekih antibiotika (tetraciklina). Zato se isti izbegavaju kod dece u razvoju zuba i trudnica. Kako u ovom slučaju promena boje zahvata čitavu gleđ, izbeljivanje u ovakvim slučajevima nije tako efikasno.


Pre izbeljivanja zuba potrebno je ukloniti sav karijes, kako rastvor za beljenje ne bi prodreo kroz karijes i izazvao osetljivost zuba. Takođe izbeljivanje neće delovati na ogoljenim korenovima zuba, jer taj deo na tom delu ne postoji gleđ.

Samo izbeljivanje od strane stomatologa traje od 30 do 60 minuta. Zavisno od tipa obojenosti zuba kao i od nivoa željene beline zuba zavisi i broj tretmana od strane stomatologa

Pre početka izbeljivanja vaš stomatolog će se raspitati o vašim navikama, istoriji korišćenja nekih lekova da bi utvrdio nastanak promene boje zuba. Nakon toga će pristupiti izbeljivanju zuba.

Beljenje se vrši nanošenjem gela za izbeljivanje na zube. Najčešći aktivni sastojci gela za izbeljivanje su vodonik peroksid i karbamid peroksid. Nakon nanošenja gela za izbeljivanje, stomatolog će Vam obasjati zube posebnom lampom u kratkom vremenskom intervalu.

U poslednje vreme sve više je i upotreba lasera u procesu beljenja zuba.

Vaš stomatolog Dr. Marijana Herceg

Da li su žvake zdrave?
2013/12/29,00:15

Sigurno ste do sada već dosta čitali o uticaju žvaka na vaše zube. Kako imaju pozitivan učinak a kako imaju i negativan učinak na vaše zube. Moram reći i da u jednoj i drugoj informaciji ima istine i možda će se neki od Vas iznenaditi ali ima više pozitivnih uticaja. Sada će neki od Vas pomisliti da je ovo plaćen članak o reklami nekog prozvoda ali nije tako. Neću nikog reklamirati:)Neke gume za žvakanje u sebi sadrže ksilitol (pentapentol, E 967). On je prirodni zaslađivač koji pomaže u zaštiti zuba od karijesa. Naravno da sve žvakaće gume ne sadrže taj zaslađivač ali ni takve nisu jako štetne, štoviše, korisne su za zdravlje zubi.

E sada da li slatke žvakaće gume biti korisne upravo zavisi od Vas. Uvek bi bilo dobro posle obroka oprati zube ali mormo priznati da je to neizvodljivo. Zato se i preporučuje uzimanje žvake.

One slatke nisu toliko štetne ako se žvaču „pametno“ . Što to znači? Znači da žvakaću gumu ne bacate odmah nakon što je ona izgubila onaj svoj slatki ukus nego je pokušajte drže zadržati u ustima. Na taj način čistite površine zuba samom žvakaćom gumom ali i zbog žvakanja potičete rad žlezda. Ona ima jako dobar učinak na kiselinu koja se stvara za vreme obroka. Ukoliko je bacite odmah nakon što je izgubila svoj slatki okus napravili ste jedan „napad šećerom“ na svoje zube.

Takodje našla sam jedan članak u novinama gde piše da su žvake dobre za rad mozga.

Vaš stomatolog Dr. Marijana Herceg

Otok Zuba
2013/12/29,00:12

 

Infekcija porekla zuba obično nastaje usled prodiranja mikroorganizama kroz kanal korena zuba sa nesaniranim karijesom u tkivo koje okružuje zub. Moguće je da infekcija nastane usled prodiranja mikroorganizama uz koren parodontopatičnih zuba ili pored krunice delimično izniklog zuba (najčešće umnjaka).


Otok koji nastaje usled infekcije može biti jasno ograničen (apsces) ili difuzan (flegmona). Otok je obično praćen bolom u predelu zuba uzročnika, toplotom i crvenilom kože iznad otoka, povišenom telesnom temperaturom, ponekad otežanim otvaranjem usta i gutanjem.


U slučaju infekcije rtg snimci su neohodni.

Terapija podrazumeva pružanje prve pomoći kojom se smanjuje bol i sprečava dalje širenje infekcije. Ukoliko se zub može sačuvati prva pomoć podrazumeva drenažu kroz kanal korena zuba (otvaranje zuba) i po potrebi inciziju radi evakuacije gnoja.

Ukoliko se zub ne može sačuvati potrebno ga je što ranije izvaditi!

Nakon saniranja akutne infekcije terapija može biti konzervativna i hirurška.

Konzervativna terapijapodrazumeva endodontsku terapiju tj. vađenje živca, čišćenje kanala korena i potom njegovo punjenje.

Hirurška terapija- apikotomija podrazumeva intervenciju u lokalnoj anesteziji u toku koje se uklanja periapikalna promena, resecira vrh inficiranog korena zuba uz čišćenje kanala korena i njegovo punjenje. Lečenje ciste isključivo je hirurško.


Svaku infekciju potrebno je što pre sanirati. Ukoliko se terapija ne započne na vreme moguće je širenje infekcije ka sinusu, oku i endokranijumu od zuba u gornjoj vilici, dok je najopasnija propagacija infekcije od zuba donje vilice ka podu usta i ždrelu. Kod pacijenata koji često i na svoju ruku uzimaju antibiotike, bez lečenja zuba uzročnika, infekcija može probiti kožu i stvoriti vrlo ružne ožiljke.


Bolje sprečiti nego lečiti! Održavanjem dobre oralne higijene i redovnim kontrolnim pregledima prevenira se nastanak infekcije.

Vaš stomatolog Dr. Marijana Herceg

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu