Vaš stomatolog

Saznajte sve što Vas zanima o stomatologiji na mom sajtu www.vasstomatolog.com dr Marijana Herceg.

« Otok Zuba | Main | Izbeljivanje zuba »

Da li su žvake zdrave?
2013/12/29,00:15

Sigurno ste do sada već dosta čitali o uticaju žvaka na vaše zube. Kako imaju pozitivan učinak a kako imaju i negativan učinak na vaše zube. Moram reći i da u jednoj i drugoj informaciji ima istine i možda će se neki od Vas iznenaditi ali ima više pozitivnih uticaja. Sada će neki od Vas pomisliti da je ovo plaćen članak o reklami nekog prozvoda ali nije tako. Neću nikog reklamirati:)Neke gume za žvakanje u sebi sadrže ksilitol (pentapentol, E 967). On je prirodni zaslađivač koji pomaže u zaštiti zuba od karijesa. Naravno da sve žvakaće gume ne sadrže taj zaslađivač ali ni takve nisu jako štetne, štoviše, korisne su za zdravlje zubi.

E sada da li slatke žvakaće gume biti korisne upravo zavisi od Vas. Uvek bi bilo dobro posle obroka oprati zube ali mormo priznati da je to neizvodljivo. Zato se i preporučuje uzimanje žvake.

One slatke nisu toliko štetne ako se žvaču „pametno“ . Što to znači? Znači da žvakaću gumu ne bacate odmah nakon što je ona izgubila onaj svoj slatki ukus nego je pokušajte drže zadržati u ustima. Na taj način čistite površine zuba samom žvakaćom gumom ali i zbog žvakanja potičete rad žlezda. Ona ima jako dobar učinak na kiselinu koja se stvara za vreme obroka. Ukoliko je bacite odmah nakon što je izgubila svoj slatki okus napravili ste jedan „napad šećerom“ na svoje zube.

Takodje našla sam jedan članak u novinama gde piše da su žvake dobre za rad mozga.

Vaš stomatolog Dr. Marijana Herceg

Komentari

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu