Vaš stomatolog

Saznajte sve što Vas zanima o stomatologiji na mom sajtu www.vasstomatolog.com dr Marijana Herceg.

« Da li su žvake zdrave? | Main | Karijes »

Izbeljivanje zuba
2013/12/29,00:18

Izbeljivanje (beljenje) je jedna od najpopularnijih stomatoloških procedura koja podrazumava diskoloracija i mrlje sa površine zuba, da bi sama boja zuba postala belja. Gotovo svaka stomatološka ordinacija radi izbeljivanje zuba.

Zubna gleđ sadrži pore koje zadržavaju razne nečistoće stvarajući mrlje. Izbeljivanjem se mrlje uklanjaju sa zuba. Ovaj proces nije dugoročnog karaktera jer se mrlje nakon nekog vremena ponovo vraćaju. Ukoliko nam životne navike podrazumevaju konzumiranje, kafe, cigareta ili koka kole period potrebe za ponovnim izbeljivanjem je mnogo kraći. Stoga je preporučljivo i menjati životne navike.

Najčešći razlog promene boje zuba je starenje, kao i prevelika upotreba kafe i duvana. Ove mrlje najčešće nastaju na spoljašnjoj površini zuba. Promena boje može nastati i u samoj strukturi gleđi zuba.

Promena boje zuba moguća je i upotrebom nekih antibiotika (tetraciklina). Zato se isti izbegavaju kod dece u razvoju zuba i trudnica. Kako u ovom slučaju promena boje zahvata čitavu gleđ, izbeljivanje u ovakvim slučajevima nije tako efikasno.


Pre izbeljivanja zuba potrebno je ukloniti sav karijes, kako rastvor za beljenje ne bi prodreo kroz karijes i izazvao osetljivost zuba. Takođe izbeljivanje neće delovati na ogoljenim korenovima zuba, jer taj deo na tom delu ne postoji gleđ.

Samo izbeljivanje od strane stomatologa traje od 30 do 60 minuta. Zavisno od tipa obojenosti zuba kao i od nivoa željene beline zuba zavisi i broj tretmana od strane stomatologa

Pre početka izbeljivanja vaš stomatolog će se raspitati o vašim navikama, istoriji korišćenja nekih lekova da bi utvrdio nastanak promene boje zuba. Nakon toga će pristupiti izbeljivanju zuba.

Beljenje se vrši nanošenjem gela za izbeljivanje na zube. Najčešći aktivni sastojci gela za izbeljivanje su vodonik peroksid i karbamid peroksid. Nakon nanošenja gela za izbeljivanje, stomatolog će Vam obasjati zube posebnom lampom u kratkom vremenskom intervalu.

U poslednje vreme sve više je i upotreba lasera u procesu beljenja zuba.

Vaš stomatolog Dr. Marijana Herceg

Komentari

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu