Vaš stomatolog

Saznajte sve što Vas zanima o stomatologiji na mom sajtu www.vasstomatolog.com dr Marijana Herceg.

Četkice za zube
2014/01/17,12:48

Za čistu usnu duplju najvažnija je dobra četkica za zube. Dobra četkica za zube nije skupa u poredenju sa cenama stomatoloških intervencija . U prodaji je nebrojeno mnogo četkica svih oblika izradenih od manje ili više kvalitetnih materijala. Biranje najbolje četkice počinje biranjem pravilnih vlakana na četkici. Ona su najbitinija jer sa njima zub dolazi u kontakt. Treba obratiti pažnju na tip, oblik i raspored vlakana pre kupovanja svake četkice.
Tip vlakana - Danas se vlakna izraduju od najlona i /ili poliestera. I tvrda, i srednja i meka vlakna skidaju plaku ali tvrda i srednje tvrda mogu trajno oštetiti desni, jezik i obraze. Mogu izazvati bolesti parodonta, a mogu i oštetiti neke kompozitne plombe. Istraživanja pokazuju da meke četkice jednako efikasno uklanjaju plaku kao i srednje i tvrde. Zbog svega navedenog tražite četkicu mekih vlakana.

Oblik vlakana - Oblik je isto važan. Četkice sa oštrim vrhovima su destruktivnije za tkiva usta nego zaobljena. To je dosta teško videti jer su vrhovi mali. Istrošena četkica i izvrnutih vrhova gubi na svojoj efikasnosti. Kako su najvažniji deo četkice vlakna a ne oblik same četkice, bitno je da su ona kvalitetna. Žvakanje četkice uništava i četkicu i zube. Nova četkica je do 35 % efikasnija od istrošene: zato svoju četkicu menjajte na 2-3 meseca.

Raspored vlakana - Obično četkice imaju 6 strukova u podužnom pravcu i 3 struka vlakana u poprečnom. Četkice s puno vlakana imaju 13 strukova uzduž i 4 popreko. Kod takvih četkica vlakna stoje bliže jedna drugim, pa je lakši manevar oko desni. Četkica koju izaberete trebalo bi da ima puno strukova mekih i zaobljenih vlakana.

Zubna pasta


Postoji mnogo proizvodača pasta za zube i većina proizvodi paste sa fluorom. Ako niste strastveni pušac, perete zube redovno ili imate osetljivije zube, nema potrebe za upotrebom agresivne paste s jakim abrazivnim dejstvom (mikrogranule) ili sa izbeljivanjem.
Toplo preporučujemo paste u kojima je fluor vezan organski, a ne u spoju s natrijumom, što je mnogo efikasnije. Fluorizacija je takode oprobani način smanjenja novih žarišta karijesa.Zubni konac   

Zubni konac je prvo sredstvo za higijenu meduzubnog prostora, a oni koji sadrže topljivi pirofosfat od 21% do 37% bolje sprečavaju nastanak zubnog kamenca u poredenju sa običnim.
Takode, interdentalne četkice su se pokazale kao superiornije u otklanjanju plake u odnosu na zubni konac.

Koliko je dobra čačkalica?

Ponekad nije loše odstraniti komadice hrane čačkalicom, ali kroz duže vrijeme, dugo čačkanje zuba može izazvati abraziju zuba i povlačenje zubnog mesa. Navika držanja čačkalice u ustima može uzrokovati oštećenje zuba i vilicnog zgloba. Treba paziti da se vrh čačkalice ne zabije u zubno meso.

Rastvori za ispiranje usta


 Rastvori za ispiranje usta su pogodni i za suzbijanje parodontnih bolesti. Utiču na smanjenje gingivitisa. Mnoge studije su pokazale da antiseptički rastvori uz redovno pranje zuba daju bolji efekat na parodont od samog pranja zuba. Osim klasičnog cišcenja zuba, pacijentima sa gingivitisom i parodontitisom izrazito je važna higijena prostora izmedu zuba.  
 Novija istraživanja pokazuju zanimanje za žvakace gume kao promotere oralnog zdravlja . Osim što stimuliraju stvaranje pljuvacke koja spira ostatke hrane, birajte žvakace bez šecera, sa natrijum bikarbonatom, sorbitolom, malitolom, xylitolom.
 Vrlo jednostavan i zanemaren nacin smanjenja akumulacije plake u ustima je cišcenje jezika cetkicom uz redovno cišcenje zuba.Može mnogo pomoci kod neugodnog zadaha iz usta.

Vaš stomatolog dr Marijana Herceg

Higijenom do zdravih desni
2014/01/16,21:15

Relativno 'bezopasan' zubni plak ukoliko se ne uklanja može dovesti do pojave džepova i bolesti desni. Loša oralna higijena i bolesti usta i zuba mogu povecati rizik od pogoršanja celokupnog zdravstvenog stanja.

    Mnogi se najerovatnije secaju saveta zubara i odraslih da zarad lepog osmeha zube treba prati više puta svakog dana, ali ne zaboraviti ni zubni konac ni tabletice fluora.

    Možda bi neki pažljivije i redovnije prali zube da su znali da loša oralna higijena i bolesti zuba mogu povecati rizik od pojave cira, digestivnih problema, bolesti srca, šloga i dijabetesa.
    U ustima coveka „stanuje" više miliona bakterija. Dok su neke bakterije korisne i ucestvuju u razgradnji, a time i varenju hrane još u ustima, druge ucestvuju u stvaranju plaka, lepljive i kisele supstance koja izaziva bolesti desni.
    Ukoliko se uklanja svakodnevno pranjem usta i zuba i korišcenjem zubnog konca, plak je relativno „bezopasan". Medutim, ako ostane u ustima, zubi ce polako propadati jer su pojava takozvanih džepova i bolesti desni neizbežne.
    Tokom vremena, loša higijena usta i zuba dovodi do oštecenja tkiva i kostiju koje „drže" zube, pa ce oni, zdravi ili pokvareni, poceti da ispadaju.
    Muškarci su narocito podložni oboljenjima desni. Na primer, 34 odsto muškaraca starosti izmedu 30 i 54 godine pate od nekog oboljenja desni, dok u istoj starosnoj grupi tek 23 odsto žena ima navedene zdravstvene probleme.


    Održavanje zadovoljavajuceg nivoa higijene usta i zuba, kao i postupanje u skladu sa savetima zubnog lekara, pomoci ce vam da sacuvate zube, ali i zdravlje.
    Medu pripadnicima najsiromašnijih slojeva najviše je zabeleženih slucajeva bolesti desni, što se najcešce objašnjava neredovnim odlaskom kod zubara.
    Kako starimo tako se desni povlace i ostavljaju ogoljen koren zuba koji je tako mnogo podložniji štetnom uticaju plaka. Takode, luci se manje pljuvacke koja igra veoma važnu ulogu u „ispiranju" usta od plaka.
    Genetika i u ovom slucaju može da ima poslednju rec, tako da ukoliko roditelji gube zube zbog bolesti desni, dete mora biti na oprezu.
    Slatkiši i napici sa dodatkom šecera podsticu razvoj plaka, dok na cvršcu hranu i grickalice može se odlomiti deo zuba ili oštetiti gled.

Vaš stomatolog dr Marijana Herceg

Istorija stomatologije
2014/01/14,15:38

Stomatologija je grana medicine , koja se bavi proučavanjem fizioloških i pataloških stanja svih struktura usne duplje i graničnih područja, kao i prevencijom, dijagnostikom, konzervativnim i hirurškim lečenjem bolesti ovih struktura i njihovom rehabilitacijom, protetskim i ortodontskim zbrinjavanjem. Zvanje doktor stomatologije se stiče posle završenog fakulteta , nakon čega je moguća i specijalizacija. Sa odsluženim stažom i položenim državnim ispitom se stiče mogućnost da se zaposlite.

Istorija stomatologije

Najstariji pisani dokument vezani za početak stomatologije su staroegipatski papirusi nastali oko 3000 godine p.n.e. Na kojima se vidi da je u to vreme postojala zubna medcina kao posebna grana medicine.

Jedan zakonik iz 17000. godine p.n.e. Svedoči da da je praksa zubne medicine bila regulisana zakonom a na tkz. Ebersovom papirusu se spominju pojedine bolesti zuba i uzroci zubobolje.

Asirci i Vavilonci su poznavali morfologiju zuba i anatomiju usne šupljine, ali su verovali da su crvi odgovorni za propadanje zuba(inače to je i najstarija teorija o nastanku karijesa)

U kineskom dokumentu poznatom kao ‚‚Kanon medicine‚‚ iz 2697. godine p.n.e. Navodi se da su bolesti desni u staroj Kini lečene čajevima i ispiranjem. Kinezi su verovali da su u zubu obolelom od karijesa nalazi beli zub sa crnom glavom. Zubobolju su između ostalog lečili i akupunkturom.

Stara japanska zubna medicina bila je slična kineskoj. Japanci su zube vadili prstima bez korišćenja bilo kakvih instrumenata.

Osim pisanih dokumenata u mnogim arheološkim nalazištima su pronađeni materijalni dokazi koji ukazuju da su ljudi još u davna vremena bavili nadoknadom izgubljenih zuba

O nastavku istorije možete pročitati na ovoj strani.

Vaš stomatolog Dr. Marijana Herceg


Parodontoza i preventiva
2014/01/12,11:35Stručnjaci upozoravaju, da čak šest od deset odraslih osoba pati od zapaljenja desni. Takođe je alarmantan i podatak da parodontoza ne ugrožava samo zube, već i zdravlje celog organizma. U daljem toku ovo stanje može preći i u ozbiljnu formu zapaljenja vezivnog tkiva, i ako dugo traje može dovesti do ispadanja zuba.

[​IMG]

Prevencija parodontoze je vrlo jednostavna i ima odlučujući uticaj na zaustavljanje napretka bolesti. Da bismo imali dobre i zdrave zube najvažnije su dobro negovane desni. Parodontoza je bolest zubnog mesa koja se razvija polako:usled pogrešne ishrane, nedovoljne higijene usta kao i
nasledni faktor.

Jedan od početnih znakova parodontoze je povremeno krvarenje desni kod pranja zuba, kao i upala desni ( gingivitis ). Ukoliko se ne leči, zapaljenje se širi, a parodontopatija napreduje. Formiraju se paradontalni džepovi (prostor između zapaljenih desni i korena zuba ) koji su najvažniji znak parodontopatije. Hronično zapaljenje u džepovima desni tokom vremena dovodi do oštećenja mekih tkiva i nastanka malih ranica. Preko njih bakterije lako dospevaju u krv. Na taj način one mogu da stignu u druge organe i u njima izazovu promene, odnosno razna oboljenja.

Prema najnovijim istraživanjima ustanovljeno je da zapaljenje desni udvostručuje rizik od srčanog infarkta, a takođe povećava i rizik od moždanog udara. Osim toga dokazano je da aterosklerotično promenjeni krvni sudovi sadrže bakterije koje se nalaze isključivo u zapaljenim džepićima desni.
Faktor rizika

Skoro svako može oboleti od parodontoze, ipak, dokazano je da u nekim porodicama postoji preosetljivost, pa je priznat uticaj naslednog faktora na pojavu ove bolesti.

Rizik se povećava kod osoba koje imaju slabije lučenje pljuvačke. Alkoholna pića utiču na smanjenje stvaranja pljuvačke.Pušenje sprečava prirodno obnavljanje oštećenih desni, pa je parodontoza češća kod pušača. Dijabetičari često imaju zapaljenje desni.
Preventiva

Najbolji način sprečavanja pojave bolesti zuba jeste njihova pravilna nega, odnosno redovno i temeljno pranje zuba, nakon svakog obroka, a obavezno pred spavanje, i posle svakog uzimanja slatkiša. Kaže se da se uveče zubi peru za zdravlje, a ujutru za lepotu.

U održavanju oralne higijene koriste se četkice za zube, koje bi trebale biti sa sintetskim vlaknima srednje tvrdim dlačicama, i dovoljno male, da bi dospele do svih delova usne šupljine, i svih zuba. Kao dodatak redovnoj dnevnoj nezi, potrebno je čistiti i jezik deset sekundi, dva puta dnevno.Svaka tri- četri meseca bi trebali četkicu zameniti novom.

Kada se kupuju četkice za decu, treba imati na umu, da su njihove desni osetljive, te da upotrebom pogrešne četkice može dovesti do oštećenja mekanog tkiva.

Osobama koje imaju problema sa paradontopatskim bolestima preporučuju se specijalne interdentalne četkice koje su posebno napravljene za osetljive zube i desni. Tečnosti za ispiranje usne šupljine: postoji razlika između vodice za ispiranje usta i onih koje sadrže fluor.Prve osvežavaju dah, a one koje sadrže fluor, oko zuba stvaraju zaštitni sloj koji sprečava pojavu karijesa.

Zubni konac važan je dodatak u oralnoj higijeni, jer se njime čisti prostor između zuba gde se često mogu stvoriti naslage od ostatka hrane. Čišćenje zubnim koncem se preporučuje barem jednom dnevno.Takođe kao važan faktor u prevencije bolesti zuba i desni je pravilna ishrana.

Vaš stomatolog Dr. Marijana Herceg

 

Mlečni zubi
2013/12/30,15:15

Pravilno održavanje mlečnih zuba i usne duplje, odnosno lečenje karijesa i gingivitisa, od ključnog je značaja za kasniji izgled i zdravlje stalnih zuba i usta

Savršeno zdravi zubi i lep osmeh privilegija su retkih, iako se zdravlje zuba nameće kao imperativ i postalo je stvar opšte kulture. Zbog različitih zdravstvenih problema većina ima problema, ne samo sa zdravljem i očuvanjem zuba, već i sa desnima, a nekada i sa kompletnom usnom dupljom.

O kvalitetu i zdravlju zuba, koji su jako važni za usitnjavanje hrane i dalje varenje, treba voditi računa od najranijeg detinjstva, tačnije od trenutka nicanja prvih mlečnih zuba.

Prvi zubi kod dece zahtevaju istovetnu ako ne i mnogo veću brigu u odnosu na zube odraslih. Pravilno održavanje mlečnih zuba i usne duplje od ključnog je značaja za kasniji izgled i zdravlje stalnih zuba i usta.


U suprotnom, ako se preventivne mere ne sprovode na valjan način, može doći do pojave karijesa i oboljenja parodoncijuma, odnosno potpornog aparata zuba, što u kasnijem periodu dovodi do gubitka zuba.

Nažalost, karijes i gingivitis, odnosno zapaljenje desni, veoma su rasprostranjena oboljenja kod dece, a česte su i povrede vilice, koje dovode do poremećaja ortodonskog aparata. Na traume izazvane povredama posebno treba obratiti pažnju, jer ukoliko se ne zbrinu na valjan način i posle 50. godine mogu izazvati oralni karcinom.

Preventivne mere su proste, jednostavne i jeftine u odnosu na moguće lečenje ukoliko do njega dođe. One postižu i najveći efekat što se tiče oralnog zdravlja.

Podrazumevaju, pre svega, zdravstveno vaspitanje kao deo oralnog zdravlja u vrtićima i školama.

Isto se odnosi i na trudnice koje u kontaktu sa ginekologom treba da dobiju preporuku o odlasku zubaru radi očuvanja zdravlja ne samo sopstvenih, već i zuba budućeg deteta. Što se tiče najmlađih, njima treba još u trenutku nicanja zuba stvarati zdrave navike o pravilnom održavanju. Da bi se zubi sačuvali od karijesa treba im uskratiti sve vrste grickalica i slatkiša između obroka.


U glavnim obrocima treba da se nađu svi sastojci neophodni za pravilan rast i razvoj organizma, dok se između obroka savetuje samo voće. Ovo je veoma važno, jer navike iz najranijeg detinjstva ostaju i u odraslom dobu, kada zube treba čuvati na istovetan način.

 

Vaš stomatolog Dr. Marijana Herceg

Karijes
2013/12/30,15:06

Pokušaću da Vam objasnim kako da prepoznate karijes.

Promene zuba koje vidite na vašim zubima mogu biti urodjene ili vremenom mogu nastati.

Urodjene promene zuba nastaju tokom života. Promene zuba nastaju kod osoba koja žive u područjima sa visokom količinom fluora u hrani vodi za piće. Tokom procesa mineralizacije zuba u strkturu se umesto kalcijuma ugradjuje fluor što predstavlja slabiju mineralizaciju površine zuba. Takvi delovi zuba izgledaju tamnije beli tj. Kao da su zamućeni.

U prvih 28 nedjelja trudnoće rezultat je trajno odlaganje tetraciklina u strukturu što samim tim rezultira žučkasto-zlatnom bojom izniklih zuba. Takodje tokom terapije tetraciklina može se pojaviti i žuto smedja obojenost jezika. Kod odraslih obojenja nastaju kod pacijenata koji su na terapiji Minocyclinom zbog cističnih akni.

Stečena oboljenja zuba mogu nastati kao posledica stomatološkog zahvata ili se javiti uslied bolesti zuba.

Odstranjivanje materijala za punjenje iz pulpne komorice dovodi do progresivnog tamnog oboljenja krune. Ukoliko vaš stomatolog pre izrade definitivnog ispuna nije uklonio sav materijal za punjenje do ispod ruba zubnog vrata može doći do obojenja zuba.

Metalni ispuni kao što su amalgami (sive plombe) mogu obojiti dentin u tamnosivo. Takav ispun je potrebno zameniti estetskim, kompozitnim ispunom.

U slučaju odumiranja pulpnog tkiva (nekroze) razgradni produkti mogu prodreti kroz zubne kanaliće u dentinu te ga tako obojati.

Zubni karijes boji zahvaćene od žučkastih do crnih nijansi. Takve pigmentacije nisu karijesne i ukoliko estetski ne smetaju njih ne odstranjujemo. Ako su mekane tada će vaš stomatolog proceniti da li je potrebno u tom slučaju ukloniti. Zubi su najčešće i preosetljivi na toplo i hladno i tada već možemo ptretpostaviti da je potrebna intervencija.

Znači ne mora da znači da svaka promena na vašem zubu da je karijes. Zato se i preporučuje da idete kod stomatologa dva puta godišnje na pregled.

Vaš stomatolog Dr. Marijana Herceg

Izbeljivanje zuba
2013/12/29,00:18

Izbeljivanje (beljenje) je jedna od najpopularnijih stomatoloških procedura koja podrazumava diskoloracija i mrlje sa površine zuba, da bi sama boja zuba postala belja. Gotovo svaka stomatološka ordinacija radi izbeljivanje zuba.

Zubna gleđ sadrži pore koje zadržavaju razne nečistoće stvarajući mrlje. Izbeljivanjem se mrlje uklanjaju sa zuba. Ovaj proces nije dugoročnog karaktera jer se mrlje nakon nekog vremena ponovo vraćaju. Ukoliko nam životne navike podrazumevaju konzumiranje, kafe, cigareta ili koka kole period potrebe za ponovnim izbeljivanjem je mnogo kraći. Stoga je preporučljivo i menjati životne navike.

Najčešći razlog promene boje zuba je starenje, kao i prevelika upotreba kafe i duvana. Ove mrlje najčešće nastaju na spoljašnjoj površini zuba. Promena boje može nastati i u samoj strukturi gleđi zuba.

Promena boje zuba moguća je i upotrebom nekih antibiotika (tetraciklina). Zato se isti izbegavaju kod dece u razvoju zuba i trudnica. Kako u ovom slučaju promena boje zahvata čitavu gleđ, izbeljivanje u ovakvim slučajevima nije tako efikasno.


Pre izbeljivanja zuba potrebno je ukloniti sav karijes, kako rastvor za beljenje ne bi prodreo kroz karijes i izazvao osetljivost zuba. Takođe izbeljivanje neće delovati na ogoljenim korenovima zuba, jer taj deo na tom delu ne postoji gleđ.

Samo izbeljivanje od strane stomatologa traje od 30 do 60 minuta. Zavisno od tipa obojenosti zuba kao i od nivoa željene beline zuba zavisi i broj tretmana od strane stomatologa

Pre početka izbeljivanja vaš stomatolog će se raspitati o vašim navikama, istoriji korišćenja nekih lekova da bi utvrdio nastanak promene boje zuba. Nakon toga će pristupiti izbeljivanju zuba.

Beljenje se vrši nanošenjem gela za izbeljivanje na zube. Najčešći aktivni sastojci gela za izbeljivanje su vodonik peroksid i karbamid peroksid. Nakon nanošenja gela za izbeljivanje, stomatolog će Vam obasjati zube posebnom lampom u kratkom vremenskom intervalu.

U poslednje vreme sve više je i upotreba lasera u procesu beljenja zuba.

Vaš stomatolog Dr. Marijana Herceg

Da li su žvake zdrave?
2013/12/29,00:15

Sigurno ste do sada već dosta čitali o uticaju žvaka na vaše zube. Kako imaju pozitivan učinak a kako imaju i negativan učinak na vaše zube. Moram reći i da u jednoj i drugoj informaciji ima istine i možda će se neki od Vas iznenaditi ali ima više pozitivnih uticaja. Sada će neki od Vas pomisliti da je ovo plaćen članak o reklami nekog prozvoda ali nije tako. Neću nikog reklamirati:)Neke gume za žvakanje u sebi sadrže ksilitol (pentapentol, E 967). On je prirodni zaslađivač koji pomaže u zaštiti zuba od karijesa. Naravno da sve žvakaće gume ne sadrže taj zaslađivač ali ni takve nisu jako štetne, štoviše, korisne su za zdravlje zubi.

E sada da li slatke žvakaće gume biti korisne upravo zavisi od Vas. Uvek bi bilo dobro posle obroka oprati zube ali mormo priznati da je to neizvodljivo. Zato se i preporučuje uzimanje žvake.

One slatke nisu toliko štetne ako se žvaču „pametno“ . Što to znači? Znači da žvakaću gumu ne bacate odmah nakon što je ona izgubila onaj svoj slatki ukus nego je pokušajte drže zadržati u ustima. Na taj način čistite površine zuba samom žvakaćom gumom ali i zbog žvakanja potičete rad žlezda. Ona ima jako dobar učinak na kiselinu koja se stvara za vreme obroka. Ukoliko je bacite odmah nakon što je izgubila svoj slatki okus napravili ste jedan „napad šećerom“ na svoje zube.

Takodje našla sam jedan članak u novinama gde piše da su žvake dobre za rad mozga.

Vaš stomatolog Dr. Marijana Herceg

Otok Zuba
2013/12/29,00:12

 

Infekcija porekla zuba obično nastaje usled prodiranja mikroorganizama kroz kanal korena zuba sa nesaniranim karijesom u tkivo koje okružuje zub. Moguće je da infekcija nastane usled prodiranja mikroorganizama uz koren parodontopatičnih zuba ili pored krunice delimično izniklog zuba (najčešće umnjaka).


Otok koji nastaje usled infekcije može biti jasno ograničen (apsces) ili difuzan (flegmona). Otok je obično praćen bolom u predelu zuba uzročnika, toplotom i crvenilom kože iznad otoka, povišenom telesnom temperaturom, ponekad otežanim otvaranjem usta i gutanjem.


U slučaju infekcije rtg snimci su neohodni.

Terapija podrazumeva pružanje prve pomoći kojom se smanjuje bol i sprečava dalje širenje infekcije. Ukoliko se zub može sačuvati prva pomoć podrazumeva drenažu kroz kanal korena zuba (otvaranje zuba) i po potrebi inciziju radi evakuacije gnoja.

Ukoliko se zub ne može sačuvati potrebno ga je što ranije izvaditi!

Nakon saniranja akutne infekcije terapija može biti konzervativna i hirurška.

Konzervativna terapijapodrazumeva endodontsku terapiju tj. vađenje živca, čišćenje kanala korena i potom njegovo punjenje.

Hirurška terapija- apikotomija podrazumeva intervenciju u lokalnoj anesteziji u toku koje se uklanja periapikalna promena, resecira vrh inficiranog korena zuba uz čišćenje kanala korena i njegovo punjenje. Lečenje ciste isključivo je hirurško.


Svaku infekciju potrebno je što pre sanirati. Ukoliko se terapija ne započne na vreme moguće je širenje infekcije ka sinusu, oku i endokranijumu od zuba u gornjoj vilici, dok je najopasnija propagacija infekcije od zuba donje vilice ka podu usta i ždrelu. Kod pacijenata koji često i na svoju ruku uzimaju antibiotike, bez lečenja zuba uzročnika, infekcija može probiti kožu i stvoriti vrlo ružne ožiljke.


Bolje sprečiti nego lečiti! Održavanjem dobre oralne higijene i redovnim kontrolnim pregledima prevenira se nastanak infekcije.

Vaš stomatolog Dr. Marijana Herceg

 

Suva usta, dobro ili loše?
2013/12/11,16:25

Suva usta, dobro ili loše?


Pre neki dan došao mi je pacijent i pitao zbog čega su mu stalno suva usta.


Ponekad se može na na stanju u ustima videti zdravstveno stanje pacijenta. Dešava se da pacijent ima šećer a da to ni sam ne zna. Kad šećer skoči usta postaju suvlja i i na jeziku se vremenom stvaraju naslage a mogu se pojaviti gljivične ili bakterijske bolesti.bog toga je česta veza paradontopatije i šećera. Zato je potrebno redovno proveravati svoju krivnu sliku. 

 

Takodje i brojna oboljenja izazivaju promene na mekim tkivima usne duplje tako da Vam je to prvi signal da se u organizmu nešto dešava. Tako nije slučajno da obložen jezik uzrokuje afte, paradontopatiju a poznato je veza usne duplje i sistema organa za varenje. Zato promene u usnoj duplji mogu biti znak da imamo oboljenje želuca. 
 
To je na primer herpes(može izaći na usnama u obliku mehurića) što znači da nam je opao imunitet. Dok sam studirala meni je herpes znao da izađe i po tri puta u toku godine i strašno je neprijatno kad ga imate.

Zatim žvale(crvenilo) kod mlađih osoba to može da znači loša krvna slika kao posledica nedostatka gvožđa.

Onda obložen jezik naročito kod starijih osoba je problem dehidratacije. Takođe kad imate povišenu temperaturu, gastritis, pojačano lučenje želudačne kiseline. Može uzrok obloženom jeziku da bude i spavanje u prostorijama gde je suv vazduh. Zato sad zimi iako nam je hladno je zdravo proluftirati da nam uđe svež kiseonik. Ovaj muškarac se baš  ne uklapa sad što pišem ali meni neće da smeta:)


Paradontopatija je hronična infekcija potpornog aparata zuba i pacijent ima u ustima otvorenu ranu koja je izložena infekciji koje pomalo prodiru u krvotok. Iako se ne yna sa sigurnošću šta oni rade u krvotoku, sigurno je da mogu pogoršati postojeće stanje.
Brojna istraživanja su pokazala da oboleleo tkivo utiče na sistemsko zdravlje. Najčešće je reč o bolestima srca i krvnih sudova(ateroskleroza), ali se pokazalo i da trudnice koje imaju aktivnu paradontopatiju često prevremeno rađaju a deca imaju malu telesnu težinu. Sa paradontopatijom su povezane i respiratorne bolesti, karcinomi, panreatitis, i neurološka oboljenja poput Alchajmerove bolesti i multipla skleroze. 


 Geografski jezik (Linqua geographica) je stanje zapaža se ovalne plaže-erozije, koji su okružene orožalnim delovima na gornjoj površini a sa strane na ivicama su žute mrlje. Na slici ispod je primer geografskog jezika.

 
Bela mrežica na sluzokoži oba obraza simptom je autoimunog sistema kožnog oboljenja lihen planus. Ovo pboljenje je povezano sa stresom. U ustima mogu da se jave i ranice , pukotine, i bele naslage. Crvenkasta oštećenja sluzokože sa belim mrežicama karakteristične su za diskoidni lupus.
Afte i lezije(oštećenja o ozlode sluzokože) mogu da ukažu na ulcerozni kolitis. Sad bih moja majka rekla pričaj srpski da te razumem:) To znači da se ranice pojave na zidu creva, a u ustima se javljaju afte i lezije. Dok sam stažirala na VMA imala sam dosta prilika da se upoznam sa ovim slučajevima i nisu baš prijatni za gledanje. Znaju da budu velike, duboke , teško zarastaju i ostavljaju ožiljke na sluzokoži. Takođe pojavu afti mogu da uzrokuju i anemije, alergije na gluten, kao i na proteine mleka graška ili pasulja.Zato se i svuda piše da kod stomatologa ili lekara se treba redovno ići jer je mnogo lakše reagovati kad je bolest otkivena u ranoj fazi. Nemoj te samo ići kod stomatologa kad Vas boli zub već dođite kod vašeg stomatologa i na običan pregled.Eto toliko od mene za danas pa nastavljamo sa drugim temama Vaš stomatolog dr. Marijana Herceg i naravno pratite me putem fb strane https://www.facebook.com/pages/Vas-stomatolog  i naš sajt
 
Upoznavanje
2013/12/11,16:14

Pozdrav svima i ja sam Marijana Herceg doktor stomatologije.

Rodjena sam u Beogradu davne 1978 godine. Zaršila sa Stomatološki fakultet u Beogradu a staž na VMA.

Posedujem, i svoj fb profil https://www.facebook.com/pages/Vas-stomatolog koji je ujedno i moj sajt www.vasstomatolog.com kao i svoj blog http://vasstomatolog.blogspot.com/.

Za početak eto toliko a volela bih da čujem i vaše komentare.Laughing

Čestitamo
2013/12/11,16:10
Ukoliko možete da pročitate ovaj članak, uspešno ste se registrovali na Blog.rs i možete početi sa blogovanjem.
«Prethodni   1 2
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu